субота, 24. мај 2008.

Zacini..- drugo objašnjenje celokupne materije o začinima

Zacini..- drugo objašnjenje celokupne materije o začinima

Muskatni orah
Plod tropskog drveta poreklom sa Maluckih ostrva. Dodaje se slanim i slatkim jelima, kolacima, slatkim kremovima i pudinzima, kremovima od sira, sosevima od sira i luka, kao dodatak spanacu, dinstanom povrcu, kuvanom vinu. Lekovita svojstva: olaksava varenje, deluje protiv dijareje i mucnine, ima blago umirujuce dejstvo.

Timijan

Timijan se preporucuje za zacinjavanje svih izrazito masnih jela, svih vrsta mesa i ribe i teskih soseva. Koristi se kao prirodni konzervans. Lekovita svojstva: deluje antisepticno i umirujuce, ublazava grceve, prehladu i kasalj, menstrualne tegobe i reumaticne bolove.

Italijano

Izvanrena mesavina origana, majorana, persuna, ruzmarina, bosiljka i mente - daje neprevazidjeni miris Italije. Pored toga sto se dodaje picama i lazanjama, dodaje se i sirnim namazima i marinadama.

Kapar

Mediteranska biljka koja se stavlja u salate i pikantne soseve. Pomesana sa persunom, bifteku daje poseban ukus i dobar je dodatak tursiji. Lekovita svojstva: Olaksava varenje i podstice apetit.

Šafran

"Crveno zlato" iz La Mance vazi za najbolji safran na svetu. Za kilogram safrana potrebno je oko 200 000 cvetova safranove ruze. One se beru rucno i sortiraju. Jelima od mesa i sosovima od paradajza daje poseban ukus koji asocira na Istok.

Melissa (limun trava)

Svezi ili osuseni listici ove aromaticne biljke sa mirisom limuna koristi se prvenstveno za zacinjavanje zelenih salata, pikantnih biljnih soseva, divljaci i corbi. Lekovito svojstvo: u narodnoj medicini caj od melise preporucuje se protiv slabosti srca i migrene.

Bosiljak

Upotrebljava se lisce, (sveze ili suseno), za salate, supe, jela od povrca, jela od ribe, mesa, marinade, soseve i prelive. Dodaje se pred kraj kuvanja. Lekovita svojstva: umiruje, opusta, uspavljuje. Smatra se da deluje kao afrodizijak. Podstice lucenje stomacnih sokova, pa ubrzava varenje i podstice apetit.

Cimet

Aromaticna kora tropskog cveta crvenkaste boje, prijatnog mirisa i ukusa. Osusena kora od cimeta ili njen prah se upotrebljava kao dodatak slatkim testima i kolacima, a na Dalekom istoku se dodaje jelima od mesa.

Djumbir

Poreklom je iz tropske Azije. Prijatnog je i ostrog mirisa. Koristi se kao zacin za pecurke, meso i ribu, pirinac i jela od povrca. U nekim zemljama se dodaje i kolacima. Neobicno se ceni u kineskoj i indijskoj kuhinji. Lekovita svojstva: podstice lucenje stomacnih sokova, smiruje kasalj i prehladu. Odlican antiseptik.


Steak pepper

Veoma pikantna i aromaticna mesavina zacina daje poseban ukus jelima sa rostilja, ribljoj corbi i pecenjima. Sastoji se od dobro izbalansirane mesavine tucane ljute paprike, crnog bibera, timijana, korijandera i morske soli.

Bilje Mediterana

Blaga mesavina mediteranskog bilja svojom plemenitom aromom daje posebnu notu svim vrstama morskih plodova, picama, lazanjama i spagetima. Sastoji se od mesavine bosiljka, majorana, melise i timijana.

Chilli

Posebna vrsta sitne, veoma ljute paprike iz tropskih krajeva, poljavljuje se i pod nazivom kajenski biber. Jelima daje pikantan i ljut ukus. Poboljsava krvotok.

Karanfilic

Tropsko drvo sa Filipinskih i juznih Moluckih ostrva ciji se cvetni pupoljci koriste za jela od mesa, soseve, tople napitke i neke vrste zimnica. Koristi se vrlo umereno, jer je veoma aromatican. Obavezan je satojak u kuvanom vinu i poslasticama sa medom ili vocem.

Korijander

Ovo je jedna od najstarijih zacinskih biljaka, poreklom iz jugoistocne Evrope, gde raste divlje, a u Indiji, Kini i Egiptu se gaji hiljadama godina. Koristi se kao dodatak jelima od divljaci, ragu - corbama, jelima od svinjskog, ovcijeg i juneceg mesa. Poslasticama od jabuka daje poseban ukus. Lekovita svojstva:
u medicini se koristi protiv probavnih smetnji.

Majoran

Bastenska biljka koja ima siroku primenu u kulinarstvu. Posebno se koristi kao zacin za jagnjetinu, jela od sira, nadeve za zivinu, corbe i povrce. U nekim delovima Vojvodine se dodaje domacim kobasicama. Lekovita svojstva: smiruje kasalj i prehladu, sadrzi vitamine A i C.

Anis

Postojbina mu je istocno Sredozemlje. Vrlo je jakog i prijatnog mirisa. Dodaje se mirisnim kolacima i testu, ali se koristi i za zacinjavanje ribe, zivinskog mesa krem supa i soseva. Veoma je omiljen u azijskoj kuhinji. Lekovita svojstva: poboljsava varenje, smanjuje nadimanje, ublazava kasalj i glavobolju, smiruje zapaljive procese.

Curry

Veoma pikantan indijski zacin u prahu, kombinovan od raznih sastojaka. Poznato je vise od 200 vrsta, od najblazeg do najljuceg. Cuveni specijalitet je pile u Carry-u. Veoma je pikantan kao dodatak raznim sosevima i prelivima. U Indiji je veoma omiljen i koristi se za zacinjavanje svih vrsta mesa i povrca.


Estragon

Služi kao začin za soseve i salate, jela od paradajza, jaja i ribe. Dozira se umereno.

Začini .- izvor literature na HRVATSKOM jeziku

Što je suva gorušica?
Prašak sušene gorušice dobiva se mljevenjem sjemenki crne i bijele gorušice još od 18. stoljeća. Tehnika proizvodnje ni danas se nije mnogo promijenila jer se sjemenkama dodaje pšenično brašno, kurkuma, malo šećera, soli i začina. Često se dodaje ukiseljenom povrću.

2.

Kada gorušicu dodati jelu?
Budući da aroma gorušice slabi s vremenom i kuvanjem, najbolje ju je dodati pred kraj kuvanja ili prije posluživanja jela.

3.

Kako poboljšati ukus gorušice?
Prije upotrebe sjemenke gorušice kratko popecite na malo ulja.

4.

Koje vrste senfa poslužiti uz meso i ribu?
Senf s dodatkom voća izvrsno se slaže sa svinjetinom i piletinom, senf s hrenom pak s junetinom i govedinom, školjkašima i rakovima, dok se slatko-ljuti senf izvrsno dopunjuje sa šunkom i piletinom s roštilja. Senf s dodatkom začinskog bilja dobro ide uz piletinu i ribu.

5.

Kako jednostavno pripremiti domaći senf?
Sjemenke gorušice namočite u vinu, octu ili vodi. Usitnite ih u finu smjesu i po želji dodajte začine kao što su estragon, češnjak, papar, paprika kako biste mu dali osobni pečat.

6.

U koja se jela, osim u salate, može dodati vinski ocat?
Malo vinskog sirćeta možete dodati nekim pikantnijim varivima i jelima od divljači.

7.

Na koliko obroka dolazi jedna mahuna vanilije?
Pola do jedne mahune vanilije dolazi na četiri obroka.

8.

Kako pripremiti domaći jogurt s ukusom vanlije?
Na jednu čašu jogurta (200 ml) dodajte 1-2 žličice meda i nekoliko kapi esencije od vanilije. Po želji možete dodati malo cimeta. Ovako pripremljen jogurt poslužite uz svježe ili popečeno voće.

9.

Može li se koristiti mahuna vanilije iz koje smo izvadili sjemenke?
Da. Sušite je nekoliko dana i stavite u posudu sa šećerom, koji će preuzeti njenu rafiniranu aromu.

10.

Može li se vanilija dodati i juhama.-supama , čorbama I potažima?
Da, i to ljetnim voćnim juhama koje se poslužuju hladne. One mogu biti od različitih namirnica, kao što su svježe voće, kokos, pa čak i čokolada.

11.

Kako vaniliju kombinovati s alkoholnim pićima?
Poznati likeri kojima je dodana aroma vanilije su Crème de Cacao i Galliano. Čak i madagaskarski bourbon ima rafiniranu aromu vanilije u svom sastavu. Kako bi vam kuvano vino imalo drugačiji ukus, probajte mu dodati aromu vanilije ili aromatizirani šećer.


12.

Koja se jednostavna jela mogu obogatiti aromom bosiljka?
Razni riblji ili mesni rižoti, buzare, palenta i pizze.

13.

S kojim se sirevima može kombinnovati bosiljak?
S manje pikantnim i mlađim sirevima, osobito ricottom i mozzarellom.

14.

S kojim se začinima slaže bosiljak?
Bosiljak se jako dobro slaže s peršinom, ružmarinom, origanom, majčinom dušicom, kaduljom i šafranom, a posebno se cijeni kao začin u talijanskoj i francuskoj kuhinji.

15.

Kada i kako treba dodati bosiljak kod pripreme tjestenine?
Svježe natrgane listove bosiljka umiješajte u tjesteninu neposredno prije posluživanja kako bi pare od kuvane tjestenine oslobodile eterčina ulja i aromu karakterističnu za bosiljak.

16.

Kako pripremiti i čuvati pesto?
Pesto se uvijek priprema u većim količinama nego što nam je potrebno za jedan obrok – obično za 4 do 6 obroka. S obzirom da se pesto priprema u mužaru ili električnoj sjeckalici, nije praktično pripremati male količine namirnica za ovaj umak. Kremasti umak ujedno možete čuvati u zatvorenoj posudi nekoliko nedelja
17.

Kako pripremiti i koristiti sol s bosiljkom?
Sušene usitnjene listiće bosiljka pomiješajte sa soli i koristite za pripremu ili mesa.

18.

U koja jela dodati vinski sirće?
Malo vinskog sirćeta možete dodati nekim pikantnijim varivima i jelima od divljači.

19.

Koja je napoznatija i najskuplja aroma za kolače?
Vanilija je skup začin, a kupuje se u mahunama. Dobro ide uz čokoladu, kafu, pudinge, sladolede, voćne deserte i u malim količinama uz slana jela od teletine i rakova.

20.

Koji je najpoznatiji začin kineske kuhinje?
Đumbir (ingver) nasjeckan, izmrvljen ili narezan na štapiće koristi se kao začin u jelima od mesa, ribe, povrća, jelima od sira, za kuhano i pečeno voće, kolače, pudinge, torte i kuhano vino.
1.

Koja je tradicionalna francuska mješavina začina?
Fine herbs (fine trave) tradicionalna je francuska mješavina četiriju svježe nasjeckanih začina: peršina, krasuljice, vlasca i estragona. Daju aromu zelenim salatama, jelima od jaja, ribi i kuvanoj piletini.

22.

Koje začinske biljke čine provansalske trave?
Provansalske trave mješavina su začinskih trava - origana, majčine dušice, ružmarina, mažurana i čubra. Dobar su dodatak svakom jelu iz mediteranskih krajeva, a osobito dobro djeluju u varivima, umacima, s pečenim rajčicama, na pizzi.

23.

Šta je bouqet garni?
Bouqet garni francuski je izraz za svežanj začinskog bilja koji se stavlja prilikom priprema različitih jela. Sastoji se od peršina, timijana i lovora omotanih aromatičnim celerom ili zelenim dijelom poriluka.

24.

Koji je najvažniji začin umaka pesto?
Bosiljak je jedan od najvažnijih začina. Koristi se u gotovo svim jelima, a svježe natrgani listovi odlični su u salati od rajčica. Najpoznatiji umak od bosiljka je pesto (mješavina bosiljka, češnjaka, parmezana i pinjola).

25.

Koji je osnovni začin u svakodnevnom kuhanju?
Sol je osnovni sastojak u svakodnevnom kuhanju. Sol je začin, sredstvo za konzerviranje, ali i izvor natrija i klora potrebnih za reguliranje mišićne i živčane aktivnosti. Sol pomaže razvijanju okusa u slanim smjesama pa većina tijesta za kolače i kruh zahtijeva prstohvat soli.

26.

Kako koristiti sjemenke sezama?
Sjemenke sezama vrlo su bogate uljem i koriste se kao začin azijskih kuhinja. Sezam dobro ide uz hleb, rolade, torte, kolače, povrće, rižu i meso.

27.

Koji začin upotrijebiti kod teže probavljive hrane?
Majčina dušica pomaže u probavljanju teške hrane pa se dodaje jelima od ovčetine, svinjetine, patke ili guske te prženog povrća. Dobro se uklapa u okuse drugih začinskih biljaka (osobito ružmarina) te ih pojačava ne nadvladavajući ih kad se zajedno kuhaju.

28.

Kako upotijebiti kadulju?
Kadulja je našla svoje mjesto u jelima od mesa (kao dio nadjeva za perad), u rižotima, jelima od sira i salatama. Slaže se s ružmarinom, origanom, peršinom, lovorom, majčinom dušicom. Dobro ide uz masna jela jer pomaže probavi.

29.

Kojim začinom možemo premazivati meso ili ribu tokom pečenja?
Ružmarin ima snažan i prodoran ukus. Omiljen uz jela od mesa (teletina, janjetina, perad), jela kuvana s vinom, maslinovim uljem i češnjakom, u umacima na bazi paradajza ili u kombinaciji s punjenim povrćem. Stabljiku s lišćem možete umakati u ulje i koristiti za premazivanje pri pečenju ribe ili mesa na roštilju.

30.

Koji je začin bogat izvor vitamina i minerala?
Peršin je bogat izvor vitamina i minerala. Dodavanje svježe nasjeckanog peršina neposredno prije posluživanja daje boju i okus umacima, salatama, mladom krumpiru, omletima, varivima, ribi, mesu i peradi, namazima od mekih sireva.

31.

Koji je začin bitan sastojak mediteranske kuhinje?
Mažuran je delikatnijeg okusa od origana. Potječe s Mediterana, a koristi se u pripremi umaka na bazi rajčice, francuskim, talijanskim i grčkim jelima, jelima od peradi, divljači, plodova mora i patlidžana te za tjestenine, pizze.

32.

Kako upotrijebiti metvicu?
Svježa metvica spearmint najbolja je za umak uz janjetinu, uz jela od mladog krumpira, graška i mrkve. Paprena metvica koristi se kao začin za likere, slatkiše, deserte na bazi limuna i savijače. Dobro se slaže sa začinima kao što su peršin, korijandor, feferoni, češnjak, kardamom i bosiljak.

33.

Kako upotrijebiti korijandor?
Svi dijelovi korijandora koriste se u kulinarstvu. Listovi imaju blagi ukus po anisu pa dobro prijaju u juhama i varivima, sjemenke su slatke i stavljaju se u jela od peradi i ukiseljenog povrća. Korijen se koristi uz pržena jela, salate, ribu, perad, jogurt, umake od rajčice.

34.

Koji je jedan od osnovnih začina francuske kuhinje?
Estragon je jedan od osnovnih začina francuske kuhinje. Dobro ide uz klasične umake (tartar), omlete, kuhanu ribu, gljive, perad.

35.

Koje dijelove kopra upotrijebiti i gdje?
I sjemenke i listovi kopra podjednako se upotrebljavaju. Listovi idu sa svježim sirom, vrhnjem, umacima, ribom, krumpirom, krastavcima, a sjemenke (koje olakšavaju probavu) uz masna variva, rižu, kuhano korjenasto povrće. Dodajte ga pri kraju jela jer kuhanjem gubi ukus.

36.

Kako koristiti vlasac?
Vlasac koristite u jelima od jaja, salatama, hrenu, juhama i umacima. Dodajte ga jelima u posljednjem trenutku jer mu dugotrajno kuvanje uništava ukus. Slaže se i s drugim začinima, kao što su peršin i estragon.

37.

Koji je začin sinonim za meksičku kuhinju?
Čili je vrsta ljute i slatke paprike koja se uzgaja u Meksiku. Začin je mnogim slanim jelima i ljutim umacima. Sadrži kapsicin, tvar koja daje čiliju ljuti ukus, pa ga treba stavljati pri kraju kuvanja.

38.

Kako upotrijebiti mljevenu papriku?
Mljevena paprika daje privlačan okus jelima od peradi, divljači, , kao i juhama, varivima, riži te umacima na bazi vrhnja.

39.

Koji je biber ljući – crni ili bijeli?
Bijeli je biber ljući od crnog, ali su mu miris i ukus slabiji. Koristite ga u bijelim umacima, jelima od jaja, svijetlim juhama s vrhnjem i majonezi.

40.

Kako najbolje koristiti crni biber?
Najbolje je koristiti crni biber u zrnu i mljeti ga pri kraju kuvanja jer brzo gubi ukus. Poboljšava aromu mesnim jelima, jelima od morskih plodova i jaja.
41.

Uz koja jela dobro ide muškatni oraščić?
Muškatni oraščić ide dobro uz pečeno ili kuvano voće, umake, tjesteninu, povrće. Dodajte ga pri kraju jela jer mu toplina slabi ukus.

42.

Koji se začin često povezuje s divljači?
Borovica je plod zimzelenog grma, a u kuvanju se koristi uz divljač (srnetinu, divlju svinju), za marinade, umake, kobasice i kupus te kao začin za džin.

43.

Koji je poznati začin orijentalne kuhinje?
Zvjezdasti anis ide dobro uz jela orijentalne kuhinje, osobito svinjetinu, patku, piletinu, povrće i jela od ribe. Obični anis uglavnom se koristi za pripremu slastica, torta i kolača.

44.

Osim uz kuvano vino, gdje još upotrijebiti karanfilić?
Karanfilić je aromatičan začin koji dobro ide uz pirjanu govedinu, janjetinu, svinjetinu, jela sa šunkom i slaninom, kolače, paprenjake, voćne torte, kuvano vino.

45.

U kojim jelima koristiti kim?
Kim je jedinstven dodatak slanim jelima, mesnim složencima, umacima na bazi rajčice, kiselom kupusu, meksičkim i indijskim jelima.

46.

Koji začin spada među najskuplje?
Za 500 g začina potrebno je 250.000 cvjetova vrtnog šafrana, pa se ubraja medu najskuplje mirodije. Šafran je začin prodornog okusa i lijepe žute boje koji dobro ide uz riblja jela, pirjanu perad, govedinu, umake na bazi rajčice, slatki kruh i kekse.

47.

Kako se u različitim dijelovima svijeta upotrebljava cimet?
Cimetova unutarnja kora koristi se kao začin. U Evropi je upotreba ograničena na slatkiše, a na Istoku se stavlja u variva, janjetinu, jela od peradi i svinjetine.

48.

Koje srednjoeuropske kuhinje često upotrebljavaju kim?
Kim je najomiljeniji u njemačkoj i austrijskoj kuhinji gdje se koristi kao začin za kruh te u jelima od tijesta, krompira, s kobasicama i masnim mesom. Sjemenke pomažu probavi.


Нема коментара: