DOMAĆI MARCIPAN
Verzija za štampanje
Kuhinja: srpska
Vreme pripreme: 15 minuta
Posno jelo: skroz
Težina pripreme: jednostavno
Nije loša zamena kada vam je potreban marcipan.
Sastojci za više od 10 porcija
150 grama mlevenih oraha
200 grama šećera u prahu
sok jednog limuna
Priprema
Zamesiti testo od oraha, šećera i limuna.
Koristiti kao i marcipan.
Prijatno!
Marcipn se pravi od BADEMA i soka pomorandje, a jeftinija varijanta je PERSIPAN od jezgra kostica od kajsija.
http://en.wikipedia.org/wiki/Marzipan
EUROKREM
Autor: vladamax
Verzija za štampanje
Kuhinja: univerzalna
Vreme pripreme: 30 minuta
Posno jelo: ne
Težina pripreme: jednostavno
MOŽDA NIJE KAO PRAVI ALI JE ODLIČAN.
SASTOJCI
6 JAJA
500 G. MLEKA U PRAHU
1,5 MARGARIN
500 G. ŠEĆERA U PRAHU
EKSTRAT VANILE
200 G LEŠNIKA
ČOKOLADE ZA KUVANJE
PRIPREMA
UMUTITI JAJA, DODATI ŠEĆER I MLEKO U PRAHU, EKSTRAT VANILE PO UKUSU, RASTOPITI MARGARIN I DODATI U SMESU.
MASU PODELITI NA POLA PA U JEDNOJ POLOVINI DODATI RASTOPLJENU ČOKOLADU ILI 100 G. KAKAA, U BELOJ SMESI DODATI EKSTRAT LEŠNIKA ILI MLEVENI LEŠNIK.
EUROKREM 2
Autor: Olga Jovanović
Verzija za štampanje
Kuhinja: univerzalna
Vreme pripreme: 30 minuta
Posno jelo: ne
Težina pripreme: jednostavno
Provereno dobar recept.
Sastojci za više od 10 porcija
4 jaja
1/2 l mleka
250 g margarina
3 kesice vanilin šećera
50 g kakaoa
500 g šećera
8 kašika brašna
8 kašika šećera
3 posude za mućenje
Priprema
U prvoj posudi umutiti 3 žumanca sa 250 g šećera.
U drugoj umutiti 3 belanca sa 250 g šećera.
U trećoj prokuvati 1/2 l mleka, dodati 8 kašika šećera i 8 kašika brašna, ohladiti, a zatim dodati dobro umućen margarin.
Sve tri mase dobro sjediniti, zatim ih podeliti u dve posude. U jednu dodati vanilin šećer, a u drugu 50 g kakaoa. U teglu sipati obe mase odjednom.
Prijatno!
FONDAN MASA
Autor: kopiR
Verzija za štampanje
Kuhinja: univerzalna
Vreme pripreme: Preko dva sata
Posno jelo: sa uljem
Težina pripreme: jednostavno
Fondan masa je proizvod dobijen od šećera. Postoji nekoliko vrsta fondan mase, a ja ću opisati dva načina tj. načine koje ja upotrebljavam.
Sastojci
Šećer kristal
Voda
Glicerin sirup
Šećer u prahu
Kokosova mast
Sok od limuna
Vruća voda
Priprema
Fondan masa I
Šećer kristal
Voda
Glicerin sirup
Šećer naliti vodom i staviti da se kuva (jaka temperatura). Šećernu tečnost kuvati 2 min. dodati glicerin sirup i kuvanje nastaviti dok masa ne postane gusta tj. na površini se ne pojave uzastopni mehurići. Pri kuvanju skidati penu (nečistoću šećera), a kada je proces kuvanja završen 10-15 min,. sud staviti u drugi (veći) napunjen 10 cm hladnom vodom (staviti i nekoliko kocke leda).
Ostaviti 3-4 min. da stoji (paziti da se na površini korica ne stvori) , uzeti drvenu kašiku i dobro mutiti dok se masa ne zgusne i postane bela. Masu izručiti u posudu od stakla ili rosvaja premazanu hladnom vodom. Površinu mase – fondana poprskati hladnom vodom i ostaviti da se potpuno stegne. Pomoću drvene kašike – špatle prebaciti fondan na dasku posutu šećerom u prahu i umesiti šećerno testo. Testo oblikovati u polu loptu, uviti u foliju za održavanje svežine i ostaviti do upotrebe u frižider da stoji. Pre uputrebe ostaviti 30 min. na sobnoj temperaturi da stoji, a zatim graviti figure, cvetove isl.
Na 100 g šećera staviti 50 ml vode i 25 g glicerin sirupa.
Fondan II
Šećer u prahu
Kokosova mast
Sok od limuna
Vruća voda
Mast zaliti vodom i sokom i staviti da se otopi (na srednjoj temperaturi). Masi dodati 1/2 količine šećera i kuvati 4-5 min. (uz mešanje). Sud sa masom prebaciti u drugi veći s hladnom vodom i uz mešanje dodati ostale polovinu šećera. Šećernu masu ohladiti (da bude mlaka), prebaciti na dasku posutu šećerom u prahu i mesiti testo dok ne postane hladno. Oblikovati polu loptu, zaviti u foliju i do upotrebe ostaviti u frižider da stoji. Pre upotrebe 30 min. ostaviti na sobnoj temperaturi da stoji.
P. S. Po želji odvajati manje delove mase (u mlaku masu) i dodavati jestivu boju.
U slučaju da je masa posle 30 min. stajanja na sobnoj temperaturi čvrsta, staviti je (bez folije) u mikrotalasnu na temperaturi za odmrzavanje 20 sekundi.
P. S. Na 100 g šećera u prahu staviti 25 g kokosove masti, 2 kašičice soka od limuna i 2 kašičica vode.
Пријавите се на:
Објављивање коментара (Atom)
Нема коментара:
Постави коментар