уторак, 27. мај 2008.

Mali medicinski leksikon

Fitoterapija u tradicionalnoj medicini

Mali medicinski leksikon
* analgetik = med. sredstvo koje umanjuje bol, a ne izaziva gubitak svijesti
** antipiretik = sredstvo za snižavanje povišene tjelesne temperature
*** gastrolezivnost = štetno djelovanje na želučanu sluznicu
**** sinergistički = u suradnji

Proučavanje biljnih droga i njihovog djelovanja omogućilo je dobivanje lijekova kemijskom sintezom. Najprije su u laboratoriju iz biljaka sintetizirane djelatne tvari, koje su kasnije modificirane u svrhu dobivanja još aktivnijih tvari. Fitoterapija prestaje upravo u trenutku kada metodama farmaceutske tehnologije dobivamo čistu tvar. Dobivena čista tvar, za koju je utvrđena farmakološka djelotvornost, postaje sastavni dio liječenja u tradicionalnoj medicini.
Salicilna kiselina, praotac Aspirina®, a time i svih protuupalnih nesteroidnih lijekova (najviše korištenih lijekova protiv bolova), potječe od kore vrbe od koje se mljevenjem dobivao prašak koji se koristio kao analgetik* i antipiretik**. Gotovo istodobno s ovim otkrićem, uočena je i njena gastrolezivnost***. Zahvaljujući upornom radu kemičara, salicilna kiselina postaje acetilsalicilna kiselina, čime se smanjuje njezina gastrolezivnost.
Kod nekih je biljaka bilo uočeno djelovanje u liječenju određenih bolesti, ali nije bilo moguće izolirati konkretnu djelatnu tvar. Zaključilo se da cijeli niz u biljci prisutnih tvari pridonosi postizanju željenog učinka. U nekim slučajevima dokazan je skup tvari sa sinergističkim**** djelovanjem koje moraju biti prisutne u određenom kvantitativnom odnosu. U tom slučaju iz ljekovite biljke treba izvući sve te tvari istodobno, zadržavajući njihov međusobni odnos. Tako dobivamo standardizirani ekstrakt (npr. Ginko biloba ekstrakt).
Uz djelatnu tvar, biljni ekstrakt sadrži i "druge komponente" prisutne u biljci, kemijski vrlo raznolike, koje zajedno s djelatnim tvarima čine fitokompleks. Važnost "ostalih komponenata" je u tome što moduliraju djelovanje djelatnih tvari i pospješuju njihovu apsorpciju. Kao rezultat korištenja fitokompleksa u odnosu na pojedinačnu djelatnu tvar, uočeno je smanjenje toksičnosti, neželjenog djelovanja te cjelovitiji i uravnoteženiji učinak na cijeli organizam. Farmakološka djelotvornost biljne droge je rezultat kombinacije svih prisutnih tvari u proporcionalnoj ravnoteži u fitokompleksu. U biljnoj drogi nalazimo složenu i savršenu kombinaciju koju je stvorila priroda.
U nastojanju da svoje tegobe liječe prirodnim sredstvima, ljudi često posežu za biljnim čajevima, a nerijetko i sami beru "ljekovito bilje". U tom slučaju nemoguće je znati koliko djelatne tvari prelazi u šalicu čaja i prelazi li uopće. Općenito, količina djelatne tvari prisutne u biljnoj drogi ovisi o:

* uvjetima rasta biljke (tlo, temperatura, vlažnost, godišnje doba),
* stupnju zrelosti biljke u trenutku berbe,
* procesu sušenja te
* načinu i vremenu konzerviranja.

Pri kontroliranoj preradi (dobivanju standardiziranog ekstrakta) te se varijable kontroliraju u procesu proizvodnje standardiziranjem koncentracije djelatnih tvari.





Biljnaljekarna Ružmarin
Autor:
Aida Jelaska, dr. med., liječnik obiteljske medicine i akupunkturolog, predavač Aroma akademije, član - hrv. društva zdravstvenih ekologa,
objavljeno u broju 25 (8/02)

Porodica: Lamiaceae (usnjače).
Biljka: Rosmarinus officinalis (morska rosa).
Podrijetlo: Sredozemlje, Španjolska, jug Francuske, Hrvatska, Grčka, Tunis, Maroko, jug Rusije.
Stanište: Sunčani, kameniti obronci ili lončanice.
Srodne vrste: Izgledom mu nalikuje otrovna Andromeda polifolija - porodica vrijesova.
O biljci: Grmolika biljka zimzelenih listića sa sitnim svijetloplavim cvjetićima. "Osnažuje pamćenje, štiti od svakog zla i uroka pa je postao simbol vjerne ljubavi" - običajno se nosi na vjenčanju. Legenda kaže da je grm ružmarina imao bijele cvjetove koji su poprimili plavu boju kada je Djevica Marija preko njega prebacila svoj plavi plašt dok se skrivala u njegovom zaklonu pri bijegu u Egipat. Nekada su grančice ružmarina bile paljene u sobama bolesnika i sudnicama u svrhu zaštite od "zatvorske groznice", tifusa i kuge. Stavljene pod jastuk tjeraju noćne more. Predaja kaže da je mađarska kraljica Elizabeta od anđela dobila recept za spravljanje "vodice za pomlađivanje", a koji je sadržavao ružmarin.
Droga: Rosmarini folium - otrgnute listiće potrebno je brzo osušiti i pohraniti. Rosmarini aetheroleum - gotovo bezbojno ulje dobiva se od biljke ubrane nakon cvatnje i to procesom destilacije vodenom parom. Često se krivotvori
terpentinom i frakcijama kamfornog ulja.
Sastav i djelatne tvari: 1.0-2.5% eteričnog ulja. Glavni sastojci su cineol (20-50%), alfa pinen
(15-25%), kamfor (10-25%), di i triterpeni, ružmarinska kiselina i flavonoidi.
Djelovanje:

* stimulirajuće - osvježava pamćenje, okrjepljuje za potrebe intenzivnog intelektualnog napora
* olakšava disanje
* diuretsko - stimulira funkciju bubrega
* digestivno - stimulira probavne žlijezde i probavu
* imunoprotektivno - potiče rad limfnog sustava
* anticelulitno - potiče metabolizam tj. izmjenu tvari u tkivima
* epitelizirajuće - stimulira cijeljenje rana i opeklina
* tonizirajuće i afrodizijački - regulira cikluse mjesečnice.

Propisno usitnjena droga, prašak ili suhi ekstrakt i drugi galenski pripravci koriste se za vanjsku i unutarnju primjenu.
Indikacije:
Živčani sustav - psihički umor, slabost koncentracije, oporavak nakon moždanog udara, promjenjive vrijednosti krvnog tlaka, neurovegetativne smetnje, glavobolja, migrena.
Krvožilni sustav - slabost cirkulacije, srčane opresije, proširene vene, slabost kapilarnih stjenki.
Dišni sustav - gripa, sinuitis, bronhitis, boravak u zadimljenim prostorijama.
Probavni sustav - kod povišenih masnoća snižava kolesterol, potiče lučenje probavnih žlijezda i olakšava probavu, služi kao dodatak i začin nekim jelima. Flavoni i karnezolna kiselina su antioksidanti i stoga se koriste u prehrambenoj industriji.
Genitourinarni sustav - seksualna hladnoća, genitalne i urinarne upale, neredovite i bolne mjesečnice.
Lokomotorni sustav - ružmarinska kiselina djeluje protuupalno, a eterično ulje ružmarina u baznom ulju rabimo za utrljavanje i masažu kod bolnih mišića i zglobova, reume i neuralgija.
Koža - kod rana koje teško zacjeljuju, celulita, proširenih vena, umornih nogu nakon dugog hodanja, kod peruti, opadanja kose, održava sjaj te postojanost boje i čvrstoću kose.
Neželjeni učinci: Kontaktne alergije na koži (mono i diterpeni). Ne rabimo ga u trudnoći.
Kombinacije: jako dobro se miješa s citrusnim uljima, bosiljkom, cedrom, lavandom, borom, lovorom, mentom i timijanom. U kulinarstvu kao začin izvanredno nadopunjuje djelovanje češnjaka, timijana i peršina u ribljim jelima te jelima od janjetine i divljači.
Čuvanje: U suhim i dobro zatvorenim spremnicima zaštićeno od svjetlosti.

Autorizacija:
Marija Vargec, mr. pharm. spec.
Gradska ljekarna Zagreb, Kralja Držislava 6
Analitički laboratorij, Karlovačka 108, Rakov Potok


ABECEDA KORISNIH ZAČINA
Ne samo što jela nacionalne kuhinje čine prepoznatljivima, začini obogaćuju namirnice raznim mirisima i okusima. Njima i ukrašavamo gotova jela, a mnogi od njih imaju korisna, ljekovita svojstva.

Pripremila: Irena Biličić
Fotografije: Kristina Lenard
Začini, začin... Bez njih je gotovo teško zamisliti svakodnevnu prehranu, a kad razmišljamo malo šire, pa što bi pizza bila bez origana, indijska jela bez currya, meksička hrana bez chillija...? Možete li zamisliti Uskrs bez luka, Božić bez cimeta i vanilije, razna domaća jela bez peršina i papra...?

Ne samo što jela nacionalne kuhinje čine prepoznatljivima, začini obogaćuju namirnice raznim mirisima i okusima. Njima i ukrašavamo gotova jela, a mnogi od njih imaju korisna, ljekovita svojstva.

Začini se koriste svježi (što je, ako smo u mogućnosti, uvijek prednost), osušeni, a rjeđe zamrznuti i konzervirani. U većini slučajeva svježa je biljka aromatičnija i ima veću količinu eteričnih ulja od sušene. Ako sušeni začini nisu već smrvljeni, nemojte to činiti unaprijed, već neposredno prije stavljanja u jelo. Kada se radi o začinima u obliku sjemena (kim, papar, gorušica), radije ih čuvajte u takvome obliku, a sameljite prije korištenja. Tako će manje izgubiti od arome.

Pri spravljanju hrane, ponekad se teško odlučiti koji začin odgovara kojoj namirnici. Osobito je teško kuharskim početnicima, koji ponekad zaborave začiniti jelo, a ponekad pretjeruju s dodacima. Nadamo se da će svima (i početnicima i majstorima) naš vodič biti koristan putokaz kroz veliki, mirisni i šareni svijet začina...
:: A :: B :: C :: D :: E :: F :: G :: H :: I :: K :: L ::
ZAČIN KORISNI DIJELOVI MIRIS/OKUS UPORABA KORISNO DJELOVANJE
ANĐELIKA
(Angelica archangelica) Listovi, sjemenke, korijen Aromatičan, slatkast Za napitke, uz kiselo voće, za dekoriranje jela, u umacima; slaže se s metvicom Povoljno djeluje na probavne organe, ublažava grčeve
ANIS
(Pimpimella anisum) Sjemenke i mladi svježi zeleni dijelovi Slatkast, sličan mentolu (stajanjem brzo gubi aromu) Kruh, peciva, kolači, slastice, likeri; zeleni dijelovi prijaju uz mrkvu, grah i krumpir Potiče probavu, ublažava grčeve, umanjuje nadimanje, protiv mučnine, koristan za trudnice (potiče laktaciju) i malu djecu (protiv grčeva); za njegu kože
ASAFETIDA
(Ferula asafoetida) Biljna smola, u obliku grumena ili praha Aroma slična luku i češnjaku Široka primjena za slana jela (zamjena za luk; okus ali ne i tekstura!) Potiče probavu
:: A :: B :: C :: D :: E :: F :: G :: H :: I :: K :: L ::

BORAŽINA borač (Borago officinalis) Svježa ili suha biljka Aromatičan, malo podsjeća na luk Hladni napitci, jela od skute, sira i jogurta; krastavci, salata, sendviči Kod upale usne šupljine i desni, za bolji rad srca i bubrega, protiv kašlja, koristan u pripravcima za njegu kože
BOROVICA
(Juniperus communis) Zrele bobice (osušene ili svježe) Slatkasto-mirisan, osvježavajuć, pikantan (gorkasto-smolast) Kupus, razni nadjevi, umaci, ukiseljene namirnice, marinade, ljekoviti pripravci s alkoholom Pospješuje izlučivanje vode i štetne sastojke u organizmu, potiče probavu
BOSILJAK
(Ocimum basilicum) Zeleni dijelovi biljke, svježi ili osušeni Aromatičan, osvježavajući (najmirisniji je prije cvjetanja) Juhe, složenci, jela od graha, krumpir, kupus, krastavac, aromatizirani octevi i ulja, rajčica, razne salate.Slaže se s ružmarinom i kaduljom Kod oboljenja bubrega i mokraćnih putova, djeluje protiv nadimanja, potiče tek, pomaže kod probavnih i dišnih tegoba
BOUQUET GARNI, začinski stručak Kitica od začinskog bilja (po vlastitome izboru: peršin, lovor, majčina dušica...) :: Juhe, složenci, variva ::
:: A :: B :: C :: D :: E :: F :: G :: H :: I :: K :: L ::

CELER
(Apium graveolens) Kao povrće i začin; mlado lišće i orijen Jaki miris Juhe, složenci, salate, umaci, popečci, za kiseljenje namirnica Dijuretik, može sniziti krvni tlak, razinu kolesterola, povoljno djeluje kod psorijaze
CHILLI, čili
(Capiscum sp.) Svježa ili sušena i mljevena paprika Žestok, ljut Meksička jela, razna slana jela (popečci, umaci, variva, juhe) Pospješuje probavu i krvotok, ublažava bol, umiruje živce, snizuje razinu triglicerida i kolesterola u krvi, pomaže kod otapanja sluzi kod prehlada. Ne preporučuje se kod želučanih i crijevnih smetnji
CIMET
(Cimetovac: Cinnamomum zeylanicum) Kora drveta cimetovca u obliku štapićima ili mljeven Slatkast, mirisan Istočnjačka jela, curry, kolači, slastice, kompoti, topli napitci, mliječni deserti i riža U manjim količinama povoljno djeluje na živce želuca, pomaže kod probavnih smetnji, pri kontroli šećera u krvi, bolesti koronarnih arterija, visokog krvnog tlaka
CURRY
(kari) Mješavina 6-15 začina (kurkuma, korijandar, kumin, kardamom, čili...) Manje ili više ljut Jela od povrća i riže, razni umaci Pospješuje probavu, sadrži antioksidanse, neki začini u curryu djeluju antibakterijski i protuupalno; snizuje razinu kolesterola i šećera u krvi, sprječava nastajanje krvnih ugrušaka
ČEHULJA
(Myrrhis odorata) Cijela biljka Slatkast Salate, slastice Djeluje antiseptički, čisti organizam, potiče probavu
ČEŠNJAK
(Allium sativum) Koristi se lukovica i mladi listovi Karakterističan vrlo jak miris i okus Vrlo široka primjena (marinade, juhe, variva, složenci, popečci, salate, umaci...) Pospješuje probavu, čisti organizam, djeluje protiv crijevnih nametnika, povoljno djeluje na krvožilni sustav; snažan je antioksidans, sprječava nastanak tumora, snizuje razinu kolesterola, sprječava nastajanje krvnih ugrušaka...
ČUBAR
(Saturea hortensis) Svježi ili sušeni zeleni dijelovi biljke Aromatičan, paprena okusa Mahunarke, kiseli kupus, krumpir, peciva; slaže se s majčinom dušicom Povoljno djeluje na probavu, umanjuje grčeve, tjera crijevne nametnike
:: A :: B :: C :: D :: E :: F :: G :: H :: I :: K :: L ::

DRAGOLJUB (Tropaeolum majus) Listovi i cvjetni pupoljci Pomalo oštar, podsjeća na potočarku Salate, umaci, sendviči; ukiseljeni pupoljci podsjećaju na kapare Djeluje antibakterijski i antivirusno
DRAGUŠAC (Nasturtium officinale) Svježi, zeleni listići (prije cvatnje) Oštar, gorkast Salate, kao prilog uz popečke, može zamijeniti peršin Potiče probavu, djeluje na izmjenu tvari i dobar je dijuretik
ĐUMBIR, ingver (Zingber officinale) Svježi ili mljeveni podanak (korijen) Ugodno oštar, mirisan, ljut Jela dalekog Istoka i Indije, povrće (osobito mahunarke, bundeva, dinja, mrkva), alge, riža, umaci, voće, kolači i slastice Potiče tek, umanjuje mučninu, pospješuje probavu, može pomoći u sprječavanju nekih vrsta raka
ESTRAGON
(Artemisia dranunculus) Svježi ili osušeni listovi i vršci biljke Blag, profinjen Marinade, juhe, salate, jela s roštilja, rajčica, umaci, biljni maslac, sir, biljni ocat, kolači Listovi su bogati jodom, vitaminima A i C; potiče probavu
FEFERON
(Capsicum
frutescens) Svježi ili osušeni zreli i nezreli plodovi Ljuti ili slatki Umaci, salate, razna slana jela, kisela zimnica Potiče tek. Ne preporučuje se kod želučanih i crijevnih smetnji
FINESS HERBS, usitnjeno bilje Svježi ili osušeni zreli i nezreli plodovi :: Služenci, juhe, variva ::
:: A :: B :: C :: D :: E :: F :: G :: H :: I :: K :: L ::

GARAM MASALA Smjesa prženih začina (kumin, korijandar, kardamom, cimet, papar, klinčić, muškatni oraščić) Mirisan Indijska jela Povoljno djeluje na probavu
GORUŠICA -crna (Brassica nigra)
- bijela
(Sinapis alba) Cijele sjemenke (crne ili bijele) ili mljeven Oštar, ljut (crne su sjemenke oštrijeg okusa) Povrće, popečci, mariniranje, konzerviranje, sendviči, preljevi, pikantni umaci, senf, majoneza Pospješuje probavu, sredstvo za čiščenje, pomaže kod sprječavanja raka i srčanih bolesti, u obliku obloga pomaže kod bolova (reumatizam, artritis)
:: A :: B :: C :: D :: E :: F :: G :: H :: I :: K :: L ::

HERBES DE PROVENCE, provansalsko
začinsko bilje Mješavina kadulje, bosiljka, majčine dušice, čubra, mažurana i ružmarina Mirisan Složenci, juhe, variva ::
HREN
(Armoratia
rusticana) Podanak (korijen) Ljut, oštar Salate, povrće (cikla, kupus), topli i hladni umaci Pospješuje probavu i krvotok, antibakterijsko i protuupalno djelovanje (prehlade, reumatizam, ozebline...), povoljno djeluje na dišne organe
IĐIROT
(Acorus
calamus) Cijela biljka, osobito korijen (podanak) Jak, podsjeća na cimet Poboljšava okus raznim jelima, češće se koristi kao dio začinskih mješavina Povoljno djeluje na probavne i mokraćne organe
:: A :: B :: C :: D :: E :: F :: G :: H :: I :: K :: L ::

KADULJA, žalfija (Salvia officinalis) Svježi i osušeni listovi Gorak, oštar, aromatičan Mahunarke, smjese za punjenje, popečci, marinade, umaci, juhe, variva... Slaže se s pelinom, čubrom, majčinom dušicom i lukom Za njegu i jačanje usne šupljine, živaca i krvi, za ispiranje grla, protiv prehlade, smanjuje pretjerano znojenje, pomaže kod nekih menstruacijskih problema, menopauze, povoljno djeluje na kožu
KAJENSKA
PAPRIKA (PAPAR)
(Capsicum sp.) Sušeni i mljeveni plodovi Vrlo ljuta, oštra Indijska i meksička jela; juhe, pikantni umaci Pospješuje probavu i krvotok, ublažava bol, umiruje živce, snizuje razinu triglicerida i kolesterola u krvi, pomaže kod otapanja sluzi kod prehlada. Ne preporučuje se kod želučanih i crijevnih smetnji
KAPARI
(Capparis
spinosa) Pupoljci Trpkast i gorkast okus Konzerviraju se u soli i octu, služe kao pikantan dodatak nekim mediteranskim jelima, marinadama, juhama, umacima, te ukiseljenome povrću; za dekoriranje jela Pospješuju tek
KARDAMOM
(Elettaria cardamomum) Mahune sa sjemenkama ili mljeven Oštar Curry, namazi, punčevi, slastice, kompoti, voćne salate, kolači od kiselog i biskvitnog tijesta Pomaže kod nadutosti, loše probave i glavobolje
KIM
(Carum carvi) Cijele sjemenke ili mljeven Jak, mirisan Složenci, juhe, skuta, sir, kupus, namazi, zelana salata, cikla, peciva i kruh (raženi), kolači i slastice Pospješuje probavu, otklanja loš dah, grčeve i nadutost. Pogodan za djecu
KLINČIĆ
(Syzygium
aromaticum,
Eugenia aromatica) Osušeni cvjetni pupoljci Ugodno oštar, mirisan Kompoti, topli napitci, likeri, jela od sira i jogurta, slatke i krem-juhe, jela od riže Pospješuje probavu i tek
KOMORAČ (Foeniculum vulgare) Koriste se sjemenke i zeleni dijelovi biljke Aromatičan, podsjeća na anis Umaci, variva, juhe, salate, kuhano povrće, kruh i peciva Pospješuje probavu, djeluje protiv grčeva, pročišćava dišne putove
KOPAR
(Anethum
graveolens) Zeleni dio biljke i sjemenke Okus sličan kimu Za kiseljenje krastavaca, kruh, peciva; juhe i ostala jela od krumpira, krastavaca, gljiva, kelja, kupusa; salate od rajčice, celera, krasatavaca Povoljno utječe na probavu i sluznicu želuca, za poboljšanje daha, sprječava povraćanje, pojačava laktaciju, dobar je protiv grčeva i nesanice
KORIJANDAR (Coriandrum
sativum) Koriste se sjemenke i listovi - Sjeme: podsjeća na muškatni orah- List: neobičan, pomalo neugodan - Sjeme: salate, namazi, umaci, crveni kupus, kelj, cikla, gljive, kompoti, medenjaci, slastice; indijska jela- Listovi: jela s curryem, variva, salate, umaci, za ukras Pospješuje probavu, sprječava nadutost
KRASULJICA
,krbuljica (Anthriscus cerefolium) Mladi zeleni dijelovi biljke (osušena nema veće vrijednosti) Ugodna, slatkasta aroma Juhe, umaci, povrće, salate, sir, skuta, biljni octovi, biljni maslac Sadrži mogo vitamina C, sprječava nadutost, povoljno utječe na jetru, potiče probavu, poboljšava cirkulaciju
KRVARA, MALA (Sanguisorba minor) Cijela biljka Pomalo orašast, podsjeća na krastavac Juhe, variva, umaci, biljni maslac, salate, sirevi, razno povrće; slaže se s ružmarinom i estragonom Bogata vitaminom C, djeluje kao tonik i dijuretik, pomaže kod hemoroida i proljeva, korisna za njegu osjetljive i oštećene kože
KUMIN (Cuminum cyminum) Cijele sjemenke ili mljeven Oštar, gorkast Indijska i meksička jela, složenci, sir, jogurt, juhe, kelj, cikla, kiseli kupus, krumpir Pomaže kod nadutosti, grčeva i proljeva; potiče probavu
KURKUMA (Curcuma domestica,
C. longa) Tropski začin, intenzivno žute boje, koristi se korijen nalik na gomolj; u obliku praha Gorak, oštar Sastavni dio currya i još nekih začinskih mješavina; za juhe, preljeve, umake, uz rižu, Djeluje dezinfekcijski, povoljno utječe na probavni sustav, povoljno utječe na krv, a izvana se koristi za ublažavanje modrica
:: A :: B :: C :: D :: E :: F :: G :: H :: I :: K :: L ::

LAVANDA (Lavandula angustifolia) Cvjetovi i listovi Svježeg, ugodnog, dugotrajnog mirisa - Cvijet: za aromatiziranje marmelada, za ukras (ušećereni)- List: za marinade, neka slana jela, mirisne octove Korisna je kod nesanice, glavobolje, vrtoglavice, probavnih problema, raznih upala i bolova, kod ugriza insekata; koristi se u pripravcima za njegu kože
LAZARKINJA (Galium odoratum, Asperula odorata) Koristi se sušena Miris ugodan Za čaj, za aromatiziranje napitaka, osobito vina Ublažava želučane i jetrene tegobe, poboljšava san. Veće su količine štetne (zbog spoja kumarina, od kojeg i potječe miris)
LIMETA (Citrus aurantifolia) Vrsta agruma slična limunu; koristi se sok i na (neprskana) kora Aromatičan, okus kiseo i osvježavajući Slično kao i limun Slično kao i limun
LIMUN
(Citrus
limon) Koristi se sok i na (neprskana) kora Miris ugodan, okus kiseo i osvježavajući - kora: za razne napitke, slastice, salate, gulaše...- sok: za salete, juhe, preljeve, napitke, marinade Sadrži mnogo vitamina C, djeluje dezinfe-
kcijski, antivirusni, antibakte-
rijski, te protiv nekih vrsta raka, pomaže u kontroli kolesterola

Нема коментара: