понедељак, 26. мај 2008.

KRETOS OBLANDE

KRETOS OBLANDE
Autor: Stari recept iz Vojvodine


Verzija za štampanje


Kuhinja: univerzalna
Vreme pripreme: 30 minuta
Posno jelo: ne
Težina pripreme: srednje
Ovo je jednostavan recept za koji će vam biti potrbna pomoć još jedne osobe samo u trenutku kada belanca sipate u vreli, uprženi šećer. Ovaj fil se vreo maže na oblande, ne sme se čekati da se ohladi jer se tada ne može razmazati-očvrsnuće. Kad sve namažete, oblandu pritisnite nečim teškim (ja stavim veliku tacnu i na tacnu lonac pun vode) i sečete sutradan. Za merenje šećera koristite veću supenu kašiku, ne one male, i da je navrh puna. Recept je tačan, veoma je star i ja sam od svekrve to naučila. Prijatno.
Sastojci za više od 10 porcija
7 belanaca, 25 velikih supenih kašika šećera, 200 grama seckanih oraha, 200 grama seckanih suvih smokava i 200 grama suvog grožđa za fil.

1 pakovanje oblandi (pet listova)
Priprema
Umutiti čvrstu penu od 7 belanaca, postepeno dodavati šećer, ukupno u belanca dodati 14 kašika šećera, sve vreme mutiti mikserom.

Unapred iseckati 200 g oraha i 200 g suvih smokava pomešati 200 g suvog grožđa i sve imati spremno u jednoj činiji.

U velikoj i dubokoj šerpi od bar 5 litara istopiti i upržiti do tamnosmeđe boje 11 kašika šećera, sačekati da dobije baš braon boju i tada (neka vam neko pomogne) odjednom uspite sva ona belanca. Brzo promešajte i vratite na vatru da se karamelizovani šećer istopi i promeša sa belancima. Belanca tako pržiti sa šećerom oko 5 minuta da dobiju krem boju. Umešati sve seckane sastojke odjednom, i odmah filovati kore oblandi. Fil je malo grub jer su seckani delovi oraha i smokvi a da biste sigurno podelili fil, podelite ga varjačom još dok je u šerpi na 4 dela jer toliko praznina filujete. Radite brzo jer ako se fil ohladi stegnuce se i necete moci da ga razmažete. Veoma je ukusno i necete se pokajati za trud. Ako se na šerpi u kojoj ste kuvali fil malo uhvatilo za dno, samo potopite do sutra u hladnoj vodi i oprace se lako.

Naslovnica › Recepti › Deserti › Karamele s vrhnjem
KARAMELE S VRHNJEM

KARAMELE S VRHNJEM

Priprema:
Pokrijte lim nauljenom aluminijskom folijom.
Neprekidno miješajući pržite šećer u tavici da se sasvim otopi i postane smeđkast. Zalijte ga kipućom vodom i dalje kuhajte da voda gotovo sasvim ispari. Umiješajte maslac, vrhnje i vanilin-šećer. Neprekidno miješajući, nastavite kuhati 20-30 minuta da se smjesa zgusne. Namažite je na pripremljen lim da bude debela 1 cm. Kada se karamel počne stvrdnjavati odstranite aluminijsku foliju i oštrim nožem narežite kocke, stranica 1 ½ cm. Karamele odmah odvojite jedan od drugog da se ne bi ponovno međusobno zalijepili. Ostavite da se dobro ohlade.
Sastojci:
Za tridesetak karamela:
30 dag šećera
1/8 l kipuće vode
1 žlica maslaca
1/8 l slatkog vrhnja
1 vanilin-šećer
Za lim: ulje, aluminijska folija
Trajanje pripreme:
60 min
Složenost pripreme:
2
Porijeklo:
-- nije poznato --
Vrste jela:
Salate
Energetska vrijednost:
Kalorijska bomba
Nutritivna vrijednost:
Umjereno

RECEPT ZA TICINO:

500 G ŠEĆERA U PRAHU
3 ŽLICE LIMUNOVOG SOKA (OCIJEĐENOG)
50 G BILJNE MASTI (IMA JE ZA KUPITI U GOTOVO SVIM VEĆIM DUĆANIMA, POLA KILOGRAMA KOŠTA OKO 9 KUNA)
2 ŽLICE VODE

MAST RASTOPIMO SA LIMUNOM I VODOM. DODAMO 275 G PROSIJANOG ŠEĆERA I ZAGRIJAVAMO DOK NE ZAKIPI UZ KONSTANTNO MIJEŠANJE DA SE SAV ŠEĆER FINO RASTOPI. ZATIM UMIJEŠAMO PREOSTALI ŠEĆER.
PRIČEKAMO DA SE MALO OHLADI JER TEŠKO DA ĆETE NEŠTO RADITI DOK JE TAKO KIPUĆA...
SMJESU STAVIMO NA DASKU NA KOJOJ ĆEMO RADITI KOJU SMO PRVO POSULI ŠEĆEROM U PRAHU. MOGU JOJ SE DODAVATI JESTIVE BOJE KOJE JAKO LIJEPO PRIMA OBZIROM DA JE SMJESA ČISTO BIJELA.
I DAMO MAŠTI NA VOLJU...
...OVAKO SE MOGU RADITI RUŽICE, FIGURICE...POKRIV ZA TORTU...SVE ŠTO VAM PADNE NA PAMET...

JA SAM JEDAN DIO POFARBALA U ROZU BOJU A JEDAN DIO SAM OSTAVILA BIJELI. ZATIM SAM RAZVALJALA BIJELI DIO I PREKRILA GORNJI I DONJI PAKETIĆ...OVAJ U SREDINI SAM OBLOŽILA ROZIM...BEZ PROBLEMA SAM NAPRAVILA OVE TOČKICE I TRAKICE, POSLOŽILA TO SVE PO PAKETIĆIMA I ZA KRAJ NAPRAVILA OVU MALU RUŽICU....
DOISTA NIJE TEŠKO KAD POKUŠATE...TREBA SAMO PUNO STRPLJENJA I TRUDA...I MRVU LJUBAVI PREMA TOME ŠTO RADITE...

U SVAKOM SLUČAJU:

PROBAJTE I SRETNO!

Нема коментара: