
Krema od bundeve i sira roquefort
krema-od-bundeve-i-roquefort.jpgTopla i ukusna kremica od bundeve i sira roquefort zagrejace vase telo i dusu. Probajte, priprema je jednostavna i brza.
Priprema:
1. Ogulimo i isecemo povrce na kockice.
2. Rastopimo margarin u zagrejanom tiganju i dodamo sitno seckani crni luk i przimo na laganoj vatri dok ne omeksa.
3. Dodamo bundevu, krompir, casu mleka i kockicu supe rastopljenu u casi tople vode.
4. Sacekamo da uzavri i smanjimo vatru na minimum, ostavimo da se krcka 20-ak minuta.
5. Sklonimo sa vatre, ostavimo da se malo ohladi i prodjemo je mikserom dok ne dobijemo homogenu masu.
6. Ako ispadne pregusta mozete je procediti kroz fino sito.
7. Pre serviranja dodamo pavlaku za kuvanje i sir roquefort u komadicima i promesamo da se malo otopi.
8. Probamo slanocu i po potrebi dodamo so.
Sastojci:
* 500gr bundeve
* 50gr sira roquefort
* 1 glavica crnog luka
* 1 krompir
* 1 casa mleka
* 1 kockica supe od povrca
* 1 casa pavlake za kuvanje
* margarin
* so
Bundevara ili gibanica sa bundevom
bundevara.jpgBakina kuhinja…secanje na tu krupnu zenu zajapurenih obraza u perfektno ustirkanoj kecelji…njene bucmaste prste sa jednostavnom burmom umrljanom brasnom…i secanje na njenu gibanicu! Ostalo je samo secanje i miris bundeve.
Priprema:
1. Umesimo testo od svih sastojaka i ostavimo da se odmori u frizider na 20 minuta.Podelimo na dva dela i razvijemo u obliku tepsije,ja sam razvila u krug.
2. Namazemo i pobrasnimo tepsiju i stavimo prvo testo.Pospemo ga grizom i rasporedimo izrendanu bundevu,nju pospemo secerom i cimetom.
3. Rasprostremo gornje testo i izbockamo ga mestimicno.
4. Premazemo ga belancetom i pecemo na 200 stepeni dok lepo ne porumeni.
5. Iako sam ga ja posula secerom u prahu moja baka to nije cinila.
Sastojci:
Testo
* 600gr.brasna
* 250gr.margarina
* 1/2 k.kas.soli
* 2 dcl.vode
* 2 kas.milerama ili pavlake
Fil
* 1/2 kg.rendane slatke bundeve
* 300gr.secera
* cimeta
UKUS BUNDEVE - Jesenska kraljica povrća
utorak, 30.10.2007
MENI OD BUNDEVE
Kako to izgleda kada bundeva povede glavnu riječ u vašoj kuhinji? Doista, to povrće može biti protagonist čitavog ručka, osobito ako volite obroke bez mesa. Ukoliko niste od te sorte, samo dodajte ovom meniju i odrezak po izboru.
Čorba od bundeve
Sastojci:
• 800 g mesa bundeve
• 1 glavica luka
• 1 veća mrkva
• 1 Krumpir
• Sok 1 limuna
• Maslinovo ulje
• Žličica ribanog muškatnog oraščića
• Kiselo vrhnje
• Povrtna juha u kocki
• Sol i papar
Priprema:
Sitno nasjeckati mrkvu, krumpir i meso bundeve. Sve staviti u tavu s maslinovim uljem, izmiješati pa pirjati dvadesetak minuta na laganoj vatri. Potom dodati muškatni oraščić i zaliti s pola litre vode u kojoj smo skuhali kocku juhe. Posoliti, popapriti i dodati sok od limuna. Kad zakipi, kuhati još pola sata. Prije posluživanja dodati malo vrhnja.
Pečena bundeva
Sastojci:
• 1 bundeva, veličine po želji
Priprema:
Prerezati bundevu, očistiti od koštica i vlakana pa staviti u pećnicu. Peći na 180 °C oko sat i pol (dok korica ne postane hrustava). Bundevu narežite na kriške i poslužite toplu. Kao samostalno jelo, odlično pristaje uz kakav umak ili rižoto, ukusan je prilog mesu, a u ulozi slatkiša, možete je poslužiti s maslacem i javorovim sirupom.
Kolačići od bundeve
Sastojci:
Za kolačiće:
• 2 1/2 šalice brašna
• 1/2 šalice omekšanog putra
• 1 1/2 šalice šećera
• 1 šalica pirea od bundeve
• 1 jaje
• 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
• 2 čajne žličice praška za pecivo
• 2 čajne žličice cimeta u prahu
• 1/2 čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
• 1/2 čajne žličice mljevenih klinčića
• 1/2 čajne žličice soli
Za glazuru:
• 2 šalice šećera u prahu
• 3 žlice mlijeka
• 1 žlica topljenog putra
• 1 žličica vanilin ekstrakta
Priprema:
Izmiješati brašno, prašak za pecivo, cimet, muškatni oraščić, klinčiće i sol pa ostaviti po strani. Načiniti kremastu smjesu od 1/2 šalice putra i šećera. Dodati bundevu, jaje i vanilin ekstrakt. Umiješati suhe sastojke. Glazuru načinite miješanjem šećera u prahu, mlijeka, putra i vanilije. Dodati mlijeka po potrebi.
Ostale su nam još sjemenke. Njih možete pripremiti na sljedeći način – izmiješati nešto soli sa sokom limuna pa u to umiješati sjemenke dok se dobro ne namoče. Potom prostrijeti sjemenke na papir za pečenje i peći na 180 stupnjeva dvadesetak minuta. Pazite da koštice ne zagore.
Нема коментара:
Постави коментар