среда, 4. јун 2008.

MENU

MENU

1. Čorba od karfiola

2. Juneće lovačke šnicle

3. Zapečeni karfiol sa bešamelom

4. Salata od cvekle sa belim lukom

5. Brzi kolač sa crnim ribizlama ili borovnicama



Čorba od karfiola

Potrebno:

200 gr karfiola ( obavezno i zeleni listovi )

1 glavica crnog luka

2 kašike ulja

2 kašike skroba ( gustina )

bio-začin

beli biber mleveni, 2-3 listića lorbera

1 žumance

1 kašika kajmaka ili pavlake

100 gr mleka

malo sitno seckanog peršuna

Sitno seckani crni luk propržiti na ulju, dodati oprane cvetiće karfiola i sitno seckane zelene listiće, u masu dodati brašno i naliti sa 1 lit.vode. Kad proključa, smanjiti t i kuvati na laganoj vatri oko 15 min. Začiniti bio-začinom, dodati malo mlevenog belog bibera i 2 lista lorbera.

U čorbaluku gde ćete servirati čorbu, izmutiti žumance, dodati kajmak ( pavlaku ) i mleko, pa nasuti čorbu. Promešati i posuti peršunom.

Vreme pripreme: ½ h



Juneće lovačke šnicle

Potrebno:

1 kg junećih, tanko sečenih šnicli

3 kašike skrobnog brašna

3 češnja belog luka, sitno seckanog

2-3 lista lorbera

1 manja veza sitno seckanog peršuna

bio-začin, malo morske soli, biber u zrnu

1 kašičica crvene aleve paprike

100 ml belog vina

ulje za prženje

Izlupati šnicle, posoliti i uvaljati ih u brašno. Na malo ulja ih brzo propržiti, svaku po minut-dva dok ne dobiju svetlu boju. Šnicle ređati u veću šerpu, naliti vodom da ogreznu i na srednjoj t dinstati 1 h. Dodati belo vino, začine i luk i još 1½ h krčkati. Na kraju dodati peršun.

Vreme pripreme: 2 h


Zapečeni karfiol sa bešamelom

Potrebno:

1,2 – 1,5 kg karfiola

50 gr margarina

3 kašike gustina

½ lit mleka

biozačin

kašika ulja

suvi bosiljak



Obariti karfiol u kipućoj, osoljenoj vodi, ali paziti da se ne prekuva. Procediti i ohladiti.

Otopiti margarin na laganoj vatri, dodati brašno, malo biozačina i postepeno dodavati mleko, stalno mešajući da se ne prave grumuljice.

Složiti cvetiće karfiola u vatrostalnu činiju, predhodno podmazanu sa malo ulja, posuti bosiljkom, preliti bešamel-sosom i staviti u toplu rernu , na 220ºC da se zapeče.

Vreme pripreme: 1 h



Salata od cvekle sa belim lukom

Potrebno:

Tegla barene cvekle

2-3 čena belog luka

½ veze peršuna

maslinovo ulje

limunov sok ili jabukovo sirće



Ocediti cveklu iz tegle, posuti sitno seckanim belim lukom i peršunom, preliti uljem i sirćetom.

Vreme pripreme: 5 min

Brzi kolač sa crnim ribizlama ili borovnicama

Potrebno:

5 jaja

100 gr čokolade

100 gr oraha, sitno seckanog

200 gr margarina

100 gr brašna

200 gr šećera

1 ½ kesica praška za pecivo

malo soli

1 čaša ribizli ili borovnica

za ukrašavanje:

2 kesice šlaga ( ili umućena slatka pavlaka 250 gr )

ili

voćni šam od 2 belanca , 100 gr šećera i 250 gr voća po izboru

ili

preliv od 100 gr otopljene čokolade i 1 kašike margarina

Na laganoj vatri otopiti margarin i čokoladu. U posebnom sudu pomešati orahe, šećer, malo soli, brašno i prašak. U tu masu umešati jaja ( nema mućenja mikserom! ), pa dodati otopljene čokoladu i margarin. Masu sipati u podmazan i brašnom posut pleh, pa na kraju razbacati po testu voće. Peći u predhodno zagrejanoj pećnici na 180ºC oko 40-50 min. Pred kraj pečenja smanjiti temperaturu pečenja.

Ohlađen kolač preliti prelivom po želji.

Ukupno vreme pripreme: 1 h

objavio janik u 22:20 | kategorija:
Permalink | obavesti prijatelja | Komentara (0)
Komentara:

Нема коментара: