MENU
1. Čorba od karfiola
2. Juneće lovačke šnicle
3. Zapečeni karfiol sa bešamelom
4. Salata od cvekle sa belim lukom
5. Brzi kolač sa crnim ribizlama ili borovnicama
Čorba od karfiola
Potrebno:
200 gr karfiola ( obavezno i zeleni listovi )
1 glavica crnog luka
2 kašike ulja
2 kašike skroba ( gustina )
bio-začin
beli biber mleveni, 2-3 listića lorbera
1 žumance
1 kašika kajmaka ili pavlake
100 gr mleka
malo sitno seckanog peršuna
Sitno seckani crni luk propržiti na ulju, dodati oprane cvetiće karfiola i sitno seckane zelene listiće, u masu dodati brašno i naliti sa 1 lit.vode. Kad proključa, smanjiti t i kuvati na laganoj vatri oko 15 min. Začiniti bio-začinom, dodati malo mlevenog belog bibera i 2 lista lorbera.
U čorbaluku gde ćete servirati čorbu, izmutiti žumance, dodati kajmak ( pavlaku ) i mleko, pa nasuti čorbu. Promešati i posuti peršunom.
Vreme pripreme: ½ h
Juneće lovačke šnicle
Potrebno:
1 kg junećih, tanko sečenih šnicli
3 kašike skrobnog brašna
3 češnja belog luka, sitno seckanog
2-3 lista lorbera
1 manja veza sitno seckanog peršuna
bio-začin, malo morske soli, biber u zrnu
1 kašičica crvene aleve paprike
100 ml belog vina
ulje za prženje
Izlupati šnicle, posoliti i uvaljati ih u brašno. Na malo ulja ih brzo propržiti, svaku po minut-dva dok ne dobiju svetlu boju. Šnicle ređati u veću šerpu, naliti vodom da ogreznu i na srednjoj t dinstati 1 h. Dodati belo vino, začine i luk i još 1½ h krčkati. Na kraju dodati peršun.
Vreme pripreme: 2 h
Zapečeni karfiol sa bešamelom
Potrebno:
1,2 – 1,5 kg karfiola
50 gr margarina
3 kašike gustina
½ lit mleka
biozačin
kašika ulja
suvi bosiljak
Obariti karfiol u kipućoj, osoljenoj vodi, ali paziti da se ne prekuva. Procediti i ohladiti.
Otopiti margarin na laganoj vatri, dodati brašno, malo biozačina i postepeno dodavati mleko, stalno mešajući da se ne prave grumuljice.
Složiti cvetiće karfiola u vatrostalnu činiju, predhodno podmazanu sa malo ulja, posuti bosiljkom, preliti bešamel-sosom i staviti u toplu rernu , na 220ºC da se zapeče.
Vreme pripreme: 1 h
Salata od cvekle sa belim lukom
Potrebno:
Tegla barene cvekle
2-3 čena belog luka
½ veze peršuna
maslinovo ulje
limunov sok ili jabukovo sirće
Ocediti cveklu iz tegle, posuti sitno seckanim belim lukom i peršunom, preliti uljem i sirćetom.
Vreme pripreme: 5 min
Brzi kolač sa crnim ribizlama ili borovnicama
Potrebno:
5 jaja
100 gr čokolade
100 gr oraha, sitno seckanog
200 gr margarina
100 gr brašna
200 gr šećera
1 ½ kesica praška za pecivo
malo soli
1 čaša ribizli ili borovnica
za ukrašavanje:
2 kesice šlaga ( ili umućena slatka pavlaka 250 gr )
ili
voćni šam od 2 belanca , 100 gr šećera i 250 gr voća po izboru
ili
preliv od 100 gr otopljene čokolade i 1 kašike margarina
Na laganoj vatri otopiti margarin i čokoladu. U posebnom sudu pomešati orahe, šećer, malo soli, brašno i prašak. U tu masu umešati jaja ( nema mućenja mikserom! ), pa dodati otopljene čokoladu i margarin. Masu sipati u podmazan i brašnom posut pleh, pa na kraju razbacati po testu voće. Peći u predhodno zagrejanoj pećnici na 180ºC oko 40-50 min. Pred kraj pečenja smanjiti temperaturu pečenja.
Ohlađen kolač preliti prelivom po želji.
Ukupno vreme pripreme: 1 h
objavio janik u 22:20 | kategorija:
Permalink | obavesti prijatelja | Komentara (0)
Komentara:
Пријавите се на:
Објављивање коментара (Atom)
Нема коментара:
Постави коментар